HVAC Frekans İnvertörü

 

 

HVAC Frekans İnvertörü Enerji Tasarrufu uygulamalarına yönelik tasarlanmış ilk ince kasa tipinde gelişmiş bir sürücüdür. Fan ve Pompa Uygulamalarında Enerji Tasarrufu konusunda mükemmel sonuçlar elde etmenizi sağlar! Enerji tüketimini düşürerek, maliyetlerin ve servis-bakım masraflarının azaltılmasına büyük ölçüde katkı sağlar!

HVAC uygulamalarında fan ve pompalarda enerji tüketimi, AC Frekans İnvertörü kullanarak büyük oranda azaltılabilmektedir. Optimum verime ve minimum enerji tüketimine ulaşmak için, inverterlerden daha yüksek fonksiyonellik ve performans beklenmektedir. HVAC Frekans İnvertörleri, sıvı ve gazların (taze hava, egzost havası, atıkgaz, baca gazı vs.) akış hızını, basıncını ve sıcaklığını fan ve pompa ile en uygun şekilde kontrol ederek, enerji tasarrufu sağaladığı gibi bakım maliyetlerinin düşürülmesinde büyük önem taşımaktadır.

 

Enerji Tasarrufu sayesinde Küresel Isınmanın Azaltılmasına ve Çevrenin Korunmasına Büyük Destek

Ofis binalarındaki enerji tüketiminin %50’ si havalandırma sistemleri ile ilgilidir. HVAC Frekans İnvertörü, HVAC uygulamaları için tasarlanmış bir sürücü olup, özellikleri ve performansları ile binalardaki personeller için en uygun yaşamsal mekanların oluşmasını sağlar. Bunu sağlarken de çeşitli cihazlardaki (kompresör, kondenser, su pompası, AHU ve diğerleri) enerji tüketimini minimuma indirir. HVAC Frekans İnvertörü ile sağlanan enerji tasarrufu sayesinde, karbondioksit salınımı azaltılarak çevrenin korunmasına büyük katkı sağlanmış olur.

 

İki farklı model

  • Standart tip (Dahili EMC Filtre) 0.75 – 710 kW (0.75…90 kW IP21 / IP55, 110…710 kW IP00 )

  • Dahili Şok Bobini + Dahili EMC Filtre tipi 0.75…90 kW (0.75…90 kW IP21 / IP55)

 

Enerji Tasarrufu Fonksiyonu ile Optimum Düzeyde Kontrol :

  • Linearizasyon fonksiyonu

  • Sabit sıcaklık farkı ve sabit basınç farkı kontrolü

  • Yaş termometre sıcaklık tahmini kontrolü içeren enerji tasarrufu fonksiyonları

  • Otomatik enerji tasarrufu fonksiyonu

  • IP21 ve IP55 boyutları aynıdır. (Endüstride ilk defa)

 

HVAC Kullanımı İçin Uygun Fonksiyonlar :

  • 4 adet PID kontrol

  • Yangın modu (Zorunlu çalışma fonksiyonu)

  • Dönen yükü yakalama

  • Gerçek zaman saati

  • Filtrenin tıkanmasını önleme fonksiyonu

  • Tork vektör kontrol

  • Dahili PLC fonksiyonu

  • Kullanıcı dostu operatör paneli

  • Şifre fonksiyonu

 

Yüksek Enerji Tasarrufu Gerçekleşti!!

Isı kaynaklı havalandırma sistemlerinde, mevsimlerin değişmesi ile günlerin ve gecelerin sürelerinin kısalıp uzaması, gereksinim duyulan soğutma veya ısıtma suyu miktarının değişmesine neden olmaktadır. HVAC Frekans İnvertörü, yük akış hızından hedef basıncı hesaplayan linearizasyon fonksiyonu ile basınç kontrolü hesaplamasını gerçekleştirebilmektedir. Konforlu bir havalandırmanın devamlılığını sağlamak pompanın gereksiz güç tüketimini azaltmak ve bu sayede önemli ölçüde enerji tasarrufu elde etmek mümkündür.

 

 

HVAC Tesisleri için Optimum Kontrol:

  • Soğutma Kulesi Fanı: Soğutma kulesi fanı, soğutma suyunun, ısısını havaya transfer ederek soğutmak için kullanılır. Fanın hızı, çıkıştaki soğutma suyu sıcaklığına göre en uygun şekilde ayarlanır. Bununla birlikte, sürücü fanı kontrol etmek için, yaş termometre sıcaklığını otomatik olarak hesaplar. Bu nedenle soğutma suyu sıcaklığı (yaş termometre) hava sıcaklığına bağlı olur (Yaş termometre sıcaklık kontrolü).

  • Soğutma Suyu Pompası: Soğutma suyu pompası, soğutma sisteminden açığa çıkan ısıyı ortadan kaldırmak için, soğutma suyunu soğutma kulesinde dolaştırır. Pompa hızı, soğutma suyunun sıcaklığına ve debi gereksinimine göre en uygun şekilde ayarlanır. Bununla birlikte, soğutma pompasının invetör ile kontrol edilmesi sayesinde, giriş ve çıkış arasındaki soğutma suyu sıcaklık farkı hep sabit kalır (Sabit Sıcaklık Farkı Kontrolü).

  • Chiller Pompası: Chiller pompası, soğutma sistemi tarafından üretilen soğutulmuş suyu klima ve fan fankoil’e ulaştırır. Pompa hızı, kollektör basıncına göre en uygun şekilde ayarlanır. Ayrıca, pompa hattı basıncı, akış hızı sinyalinin istenilen basınç değerine lineerleştirme fonksiyonu kullanılarak çevrilmesiyle doğru değere ayarlanarak kontrol edilir (Linearizasyon Fonksiyonu).

  • Besleme Fanı / Dönüş Fanı: Kaynak ve Dönüs fanlarının hızları, basınç, deşarj sıcaklığı, oda sıcaklığı ve diğer etkenlere göre en uygun şekilde ayarlanır. Bununla birlikte, karbondioksitin oda içindeki miktarı tespit edilerek, izin verilen değerler arasında kalması için, maksimum seviyesi otomatik olarak seçilir.

Optimum Tasarım

Kullanıcı dostu, kolay izleme imkânı sunan operatör paneli:

  • LCD ekranın genişletilmesi ile PID kontrol değerleri görünür hale gelmiştir:

    1. Proses değeri (PV)

    2. Set değeri (SV)

    3. Yönlendirilen değer (MV)

    4. Frekans

    5. Çıkış akımı

    6. Çıkış gerilimi

    7. Tork

    8. Dönüş hızı

    9. Güç tüketimi

    10. Toplam enerji

  • Çoklu-dil fonksiyonu: 19 dil + kullanıcıya özel dil desteklenmektedir: (Türkçe), Japonca, (Hollandaca), (Malayca), İngilizce, İtalyanca, (Portekizce),(Vietnamca), Almanca, (Rusça), (Çekçe), (Taylandca), Fransızca, (Yunanca), (İsveççe), (Endonezce), İspanyolca,(Çince),(Lehçe)

 

  • Gerçek Zaman Saati (RTC) standart:

    • Tarih ve Zaman içeren Alarm bilgisi: Son 10 alarm, tarih ve zaman bilgisi ile kaydedilir ve görüntülenir.

    • Zamanlayıcı fonksiyonu: Bir haftada 4 adet zamanlayıcı ayarlanabilir; Bayrak tatilleri ayarlanabilir (Yılda 20 gün).

    • PV ve SV değerleri arasında Birim Dönüştürme Fonksiyonu: Birim dönüştürme fonksiyonu, verileri kolayca ayarlamanızı sağlar (m3/h; kPa; PSI; %; oC; oF; in-wg; mWG; PSI; RPM; mbar; mmHg; l/min; Bar; kW; ppm)

 

 

 

 

 

 

 

  1. Kullanıcı dostu, kolay izleme imkânı sunan özel tasarım panel: Çoklu-dil ve YARDIM fonksiyonu mevcuttur. SV ve PV değerlerinde birim ayarı, veri kopyalama (3 çeşit) mümkündür. Panel çıkarılabilir ve pano kapağına monte edilebilir (opsiyonel uzatma kablosu kullanılarak).

  2. Kontrol kartı: USB port ve BACnet standart olarak donanıma eklenmiştir. 3 adet opsiyonel kart ilave edilebilir. Opsiyonel batarya bağlantısı çeşitli haberleşme opsiyonları geliştirilmiştir. Standart Kart Özellileri : *BACnet MS/TP; *Modbus RTU; *Metasys N2; Opsiyonel Kart Özellikleri : *LonWorks; *DeviceNet; *Ethernet; *CANopen; *Profibus; *CC-Link.

  3. Kontrol terminal bloğu: Sökülebilir kontrol terminal bloğu. Bu özellik kabloları sökmeden, üniteyi kolayca değiştirmenizi sağlar.

  4. Kondansatör kartı: Kondansatör kapasitesindeki düşüşü, toplam çalışma süresini tespit ederek kullanım ömrünün tahminini yapar ve sinyal olarak çıkış verir. Böylece kullanıcı değişim periyodu ile ilgili bilgilendirilmiş olur.

  5. Soğutma fanı: Kolayca değiştirilebilir. ON/OFF kontrol sayesinde kullanım ömrü uzatılabilir.

  6. EMC Filtre: Elektromanyetik parazitleri büyük ölçüde azaltır. Ürün gamının tamamında standart olarak bulunur. IEC61800-3 standartlarını sağlar.

  7. Şok bobini: Harmonikleri büyük ölçüde azaltır. IEC/EN61000-3-2 ve IEC/EN61000-3-12 standartlarına uygundur. 90 kW’a kadar olan modellerde standarttır. 110 kW –710 kW arası modellerde de opsiyoneldir, harici olarak eklenebilir.

  8. Çevresel koruma: 3C2, IEC60721-3-3 standartlarına uygundur.

  9. Diğer: Loader da Destek/Analiz yazılımı, batarya destekli, Gerçek Zaman Saati (RTC) (opsiyonel).

 

HVAC için Geliştirilmiş Fonksiyonlar

  • Linearizasyon fonksiyonu:

Bu fonksiyon akış hızını kullanarak hedef basıncı hesaplar, böylece hat basıncı kontrol edilebilir. Havalandırma sistemleri için gerekli soğutma veya ısıtma suyu miktarı, genellikle mevsimler veya günler ve geceler içinde değişkenlik göstermektedir. Bu nedenle, sistemin çalışması sabit basınç kontrolüne göre yapılır ise talebin düştüğü durumlarda hatta istenmeyen gereksiz basınç yükselmelerine neden olur. Bu nedenle pompa, yüksek su basıncını sağlamak için gereksiz bir enerji tüketir. Tespit edilen yük akış hızı kullanılarak hesaplanan terminal basıncının değeri ve su taşıma basıncı referans alınarak, PID kontrol gerçekleştirilir. Bu fonksiyon sayesinde pompanın güç tüketimini azaltmak ve yüksek enerji tasarrufu sağlamak mümkündür.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Yaş termometre sıcaklık kontrol fonksiyonu:

Bu fonksiyon soğutma kulesi fanını kontrol etmek için en uygun çözümdür. Hava sıcaklığı özellikle yüksek olduğu zaman, yas termometre sıcaklığı referans değerinden büyük hale geldiğinde, su sıcaklığı referans değerine ulaşamaz. Bu nedenle, fan yüksek hızda dönmeye devam eder ve önemli miktarda enerji kayıplarına neden olur. HVAC Frekans İnvertörü yaş termometre sıcaklığını otomatik olarak hesaplar ve fanın kontrollü çalışmasını sağlar. Böylece, soğutma suyu hava sıcaklığına bağlı hale gelir ve gereksiz elektrik enerjisi harcanmamış olur.

  • Filtrenin tıkanmasını önleme fonksiyonu:

Bu fonksiyon, çıkış akımını ve basınç sensörü değerini kullanarak, fan filtresinin toz, partikül veya diğer materyaller tarafından tıkanıp tıkanmadığını tespit eder. Tıkanma tespit edildiğinde fan, tozu dışarı atmak için ilk önce ters yönde döner. Daha sonra hava üflemek için normal dönüş yönünde dönmeye devam eder. Ayrıca bu fonksiyon, bir alarm sinyali ile size bakım zamanının geldiğini bildirir.

  • Dahili PLC fonksiyonu:

HVAC Frekans İnvertörü bir “Dahili PLC fonksiyonu” ile donatılmıştır. Bu sayede, lojik ve aritmetik devreden, dijital ve analog giriş – çıkış sinyalleri alınabilir. Böylece, sinyaller serbestçe işlem halindeyken, basit röle ve ardışık çalışma mantığı oluşturulabilir.

 

 

 

 

 

  • Standart olarak 4 adet PID kontrol fonksiyonu:

HVAC Frekans İnvörterlerinde 4 adet PID kontrol standart olarak sunulmaktadır. Bir PID modülü sürücünün çıkış frekansını kontrol etmek için, diğer 3 PID modülü ise harici sistemleri kontrol etmek için kullanılabilir. 4 adet PID modülünü de kullanmak için, sürücüye opsiyonel kart (OPC-G1-AIO) takılmalıdır.

  • Yangın modu (zorlama) fonksiyonu:

Yangın modunda, operasyona devam etmek için, invertör koruma fonksiyonunu yok sayar. Bu şekilde, yangın gibi bir acil durumda, invertör fan ve pompayı mümkün olduğunca fazla çalıştırmaya devam eder.

Şifre fonksiyonu:

Fonksiyon kodları, iki seviye şifre set edilerek gözlemlenip değiştirilebilir, sadece gözlemlenebilir veya gizlenebilir. Böylece, hatalı operasyon veya fonksiyon kodlarının izinsiz değiştirilmesi engellenmiş olur. Ayrıca, eğer şifre belirlenen miktardan daha fazla kez yanlış girilirse, sürücünün çalışmasına izin verilmez ve kullanıcı uygunsuz olarak kabul edilir.

  • Dönen yükü yakalama fonksiyonu:

Dönen yükü yakalama fonksiyonu yumuşak kalkış imkânı sağlar. (Daha önce dönen bir motor bu fonksiyon sayesinde o anki dönüş yönü ve hızı ne olursa olsun yumuşak bir şekilde kontrol edilir, istenilen hız ve yönde döndürülmeye devam edilir). Bu fonksiyon sayesinde, motorun beslemesi bir anda, şebekeden invertöre aktarıldığında, yumuşak bir şekil operasyon sağlanmış olur.

 

Opsiyonel fonksiyonlar:

  • Röle çıkışı arayüzü kartı (OPC-G1-RY):

Bu opsiyonel kart, sürücü üzerindeki Y1 – Y4 terminallerindeki transistor çıkışlarını, enversör kontaklı röle çıkısına (N A/K) dönüştürür. Her kartta iki adet röle çıkısı mevcuttur ve iki kart takarak dört röle çıkısına sahip olmak mümkündür.

  • Röle çıkısı ara yüzü kartı (OPC-G1-RY2):

Bu opsiyonel kart, ilave röle çıkısına (N A) olanak sağlar. Kaskad kontrolü kullanıldığında, bu kartla yedi adet motor kontrol edebilir.

  • Analog giriş ara yüzü kartı (OPC-G1-AIO):

Bu kart, ilave analog giriş ve çıkışların kullanılmasına olanak sağlar.

  • Analog akım çıkış ara yüz kartı (OPC-G1-AO):

Bu kart, iki analog akım çıkısına (4 - 20mA) olanak sağlar, ancak bu kart, OPC-G1-AIO ile birlikte kullanılamaz.

  • CC-Link komünikasyon kartı (OPC-G1-CCL):

CC-Link master birim ile bu kart takılarak, 10Mbps‘ye kadar haberleşme hızı desteklenir ve iletim mesafesi toplamda 1.200 m ‘ye çıkarılabilir.

  • DeviceNet haberleşme kartı (OPC-G1-DEV):

Bu kart, çalışma talimatının ve frekans komutunun DeviceNet master tarafından ayarlanmasına, operasyon durumunun gözlenmesine ve bütün fonksiyon kodlarının kontrol edilip değiştirilebilmesine olanak sağlar.

  • PROFIBUS DP haberleşme kartı (OPC-G1-PDP):

Bu kart, çalışma talimatının ve frekans komutunun PROFIBUS DP master tarafından ayarlanmasına, operasyon durumunun gözlenmesine ve bütün fonksiyon kodlarının kontrol edilip değiştirilebilmesine olanak sağlar.

  • CANopen haberleşme kartı (OPC-G1-COP):

Bu kart, operasyon talimatının ve frekans komutunun CANopen master tarafından ayarlanmasına (PC ve PLC gibi), bütün fonksiyon kodlarının kontrol edilip ayarlanmasına olanak sağlar.

  • LonWorks haberleşme kartı (OPC-G1-LNW):

Bu kart, LonWorks üzerinden bağlanan çevresel ekipmanın (master birim dahil) sürücüye bağlanmasına, çalışma talimatının ve frekans komutunun master birim tarafından ayarlanmasına olanak sağlar.

  • Ethernet haberleşme kartı (OPC-G1-ETH):

  • Pt100 sıcaklık sensör girişi kartı (OPC-G1-PT):

  • Batarya (OPK-BP):

Sürücünün enerjisi kesildiğinde gerçek zaman saatini aktifleştirmek için kullanılır. Böylece, gerçek zaman saati, elektrik kesintisi anında sürücü hiç beslenmese bile çalışabilir.

  • Uzaktan operasyon için uzatma kablosu (CB- S):

Bu uzatma kablosu ile sürücü ve panel arasında bağlantıda kullanılır.